fbpx
Scroll Top

ACTUALITZACIÓ TRIBUTÀRIA: NOVETATS DOCTRINALS I REFORMA FISCAL

Durant aquests darrers anys, el sistema impositiu andorrà s’ha vist immers en un procés de modificació i actualització constant dels principals impostos directes i indirectes en vigor al Principat d’Andorra.

Aquest fet, juntament amb les actuals circumstàncies a nivell mundial ha portat a una revisió global del sistema tributari del Principat, especialment pel que fa a la imposició directa, revisió que culminarà amb l’entrada en vigor, el proper 1 de gener de 2024, de la Llei 5/2023, del 19 de gener, de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres.

Aquesta reforma del sistema tributari del Principat comporta una revisió integral de l’impost sobre societats, així com la modificació d’aspectes puntuals de l’impost sobre la renda de les persones físiques, de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals i la derogació de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries.

Per altra banda, també s’han fet modificacions, entre d’altres, a la Llei de bases de l’ordenament tributari, a la Llei de societats anònimes i de responsabilitat limitada i a la Llei de l’impost general indirecte, amb l’objectiu de garantir el bon funcionament del sistema fiscal andorrà.

Ara bé, tot i l’intens esforç legislatiu a l’hora de regular els diferents impostos aplicables al Principat, el funcionament diari de les empreses i professionals del País, així com de la resta d’obligats tributaris dels diferents impostos en vigor, posa de manifest que existeixen qüestions que han de ser clarificades o desenvolupades per tal de donar un correcte compliment a allò previst en la normativa tributària.

Per tal de dur a terme aquesta tasca interpretativa d’aquelles qüestions tributàries que generen o podrien generar dubtes, l’Administració Tributària possibilita què els obligats tributaris plantegin consultes tributàries respecte de qüestions puntuals relaciones amb els diferents impostos en vigor al Principat. A través de la resposta a les consultes tributàries plantejades, l’Administració Tributària es posiciona adoptant de forma pública un criteri que, si bé només el vincula respecte del supòsit particular plantejat, sí que permet entendre la seva interpretació.

Atesa la importància que van adquirint les qüestions de caràcter tributari a l’hora de prendre decisions econòmiques o financeres, i de la importància d’un correcte compliment de les obligacions pràctiques de cada impost, és imprescindible que els professionals d’avui en dia estiguin familiaritzats amb el desplegament de l’actual marc tributari del Principat d’Andorra, així com amb els pronunciaments doctrinals de les Autoritats Tributàries respecte de situacions concretes plantejades pels obligats tributaris.

OBJECTIUS

 • Dotar als assistents d’una visió teoricopràctica i actualitzada dels principals aspectes afectats per la reforma fiscal, tant des d’un punt de vista d’imposició directa com indirecta, amb l’objectiu de familiaritzar-los amb la seva aplicació quotidiana.
 • Conèixer les darreres interpretacions administraves de la normativa tributària del Principat, procedint a l’anàlisi dels darrers criteris interpretatius de l’Administració Tributària envers determinades qüestions plantejades pels contribuents i que poden resultar d’especial interès als assistents.

COL·LABORACIÓ TÈCNICA

Sr. Oriol Valls. Soci del Departament de Fiscalitat de Crowe Andorra. Llicenciat en ADE i llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb sòlida experiència amb més de 13 anys en el sector de la fiscalitat, dels quals 7 treballant en companyies internacionals de primer nivell com Deloitte i Rosaud Costas Duran. Ha assessorat empreses de diferents sectors des del financer, assegurances, turístic i hostaleria, fins empeses del sector tecnològic i startups. D’altra banda, ha portat la gestió entre diversos tipus de clients i l’Administració Tributària Espanyola i Andorrana, gestionant diferents procediments tributaris d’inspecció tant en l’àmbit de la imposició indirecta com la directa.

Membre del Col·legi d’Economistes d’Andorra i de l’Associació Andorrana d’Assessors Tributaris i professor col·laborador de LIDERA.

ONLIVE LEARNING – CONNECTA’T A LA PRESENCIALITAT

Des de Lidera oferim en tots els nostres seminaris places presencials i places en format onLive Learning.

 • Gràcies a l’adaptació tecnològica de la nostra sala de formació, tots els assistents que es connectin onLive, tindran la possibilitat d’assistir mitjançant zoom a la formació sense perdre els beneficis de la presencialitat.
 • Quines són aquestes millores tecnològiques?
  • Càmera panoràmica rotativa, perquè no perdis cap detall
  • Micròfons i altaveus integrats, perquè ho escoltis tot amb la mateixa claredat que els assistents presencials
  • Televisió des de la qual se’t veurà, perquè puguis interactuar amb el formador i els companys sense cap dificultat.

Per poder participar a la formació en format onLive el vostre ordinador ha de tindre un micròfon i una càmera. Tanmateix, la càmera s’ha de mantenir encesa durant tota la formació (exceptuant els descansos). Si la càmera està apagada durant la formació, Lidera es reserva el dret de finalitzar la seva participació a la formació.

Recomanem verificar prèviament la instal·lació de Zoom o assegurar-se de tenir accés a través de la versió web, així com confirmar que la càmera i el micròfon estiguin funcionant correctament abans d’iniciar la formació.

PROGRAMA

1. Introducció a la reforma fiscal

 • El per què de la reforma fiscal
 • Principals impostos afectats per la reforma fiscal

2. Els impostos directes: reforma fiscal i interpretació de la doctrina administrativa

 • Impost sobre Societats
  • Evolució normativa de l’impost
  • Novetats introduïdes per la reforma fiscal
  • Principals novetats introduïdes per les interpretacions de la doctrina administrativa
 • Impost sobre la Renda de les Persones Físiques
  • Evolució normativa de l’impost
  • Novetats introduïdes per la reforma
  • Principals novetats introduïdes per les interpretacions de la doctrina administrativa
 • Impost sobre la Renda de No-Residents Fiscals
  • Evolució normativa de l’impost
  • Principals novetats introduïdes per la reforma fiscal
  • Principals novetats introduïdes per les interpretacions de la doctrina administrativa

3. Els impostos indirectes: reforma fiscal i interpretació de la doctrina administrativa

 • Impost General Indirecte
  • Evolució normativa de l’impost
  • Principals novetats introduïdes per la reforma fiscal
  • Principals novetats introduïdes per les interpretacions de la doctrina administrativa

4. Convenis per evitar la Doble Imposició Internacional (CDI)

 • Introducció a les funcions d’un CDI i CDI’s en vigor

5. Introducció a l’altra normativa tributària andorrana

 • Principals novetats introduïdes per les interpretacions de la doctrina administrativa
INFORMACIÓ
Data
30 de novembre, 7 i 11 de desembre
Horari
De 15:00 h a 19:00 h
N
Inscripció
460 €
=
Durada
12 hores

Si és interessant, comparteix-ho!

Shares
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.