fbpx
Scroll Top

Aplicació de les NIIF al PGC d’Andorra:  Diferències, Particularitats i Implicacions Financeres

Des de l’any 2008, amb la publicació del Decret d’aprovació del Pla general de comptabilitat, i tal com estipula la Llei de la comptabilitat dels empresaris, el model comptable andorrà referit als comptes anuals està subjecte a les normes internacionals de comptabilitat i les normes internacionals d’informació financera (NIIF). El Pla general de comptabilitat andorrà vigent (PGC) és el Decret 120/2022, del 30 de març del 2022, . Aquest pla és aplicable a la formulació dels comptes anuals de tots els empresaris, excloent explícitament a les entitats bancàries i altres entitats operatives del sistema financer.

Des de l’any 2016, les entitats operatives del sistema financer andorrà i els organismes d’inversió col·lectiva de dret andorrà elaboren els seus comptes anuals individuals i consolidats de conformitat amb les NIIF-UE (NIIF adoptades per la Unió Europea).

Les NIIF- UE són també, des de l’exercici 2005, les normes de confecció dels estats financers consolidats dels grups d’empreses que tenen tols admesos a cotització oficial en qualsevol mercat de valors en països de la Unió Europea. Les NIIF han constituït també el marc de referència de la majoria dels processos de reforma comptable que s’han registrat en els últims anys en els països de la Unió Europea. Per tant, com a síntesi les NIIF constitueixen un cos de normes, llenguatge comú comptable a tot el món i de plena aplicació en Andorra.

No obstant això, l’aplicació de les NIIF no és complerta en el cas de les entitats que apliquen el PGC andorrà, aquest que, per una banda hi ha significatives normes que no s’han incorporat al PGC (com per exemple, la NIIF 16 d’arrendaments) i altres que estan incorporades però parcialment o amb alguna peculiaritat pròpia. (com perexemple, la NIIF 9 d’instruments financers). Les diferències es devenen molt rellevants en el cas d’empreses que han de consolidar amb una matriu que apliqui directament les NIIF-UE. També poden ser importants aquestes diferències, en el cas en el que s’hagi de fer comptes anuals consolidats, si s’ha optat pel criteri d’aplicar en la seva elaboració les NIIF-UE. El coneixement d’aquestes diferències és, per tant, imprescindible per als responsables d’elaborar la informació financera.

Aquest seminari va dirigit tant a tots aquells professionals involucrats en els casos esmentats, que es dediquen tant a elaborar la informació financera com els usuaris d’aquesta informació financera: responsables d’elaboració dels comptes anuals, directors financers, caps de comptabilitat, assessors i en general comptables que vulguin conèixer les normes i la seva aplicació, així com els darrers desenvolupaments.

Objectius

  • Es pretén fer una repassada de les diferències entre el PGC andorrà i les NIIF vigents no incorporades o aquelles que ho han estat parcialment, així com les peculiaritats existents en el PGC respecte les NIIF.
  • Es farà èmfasi en les diferències amb els exemples pràctics d’aquelles que poden tenir més impacte, com per exemple, els arrendaments.
  • El seminari serà impartit demanera eminentment pràctica,abordant-se els casos reals que espresenten o es poden presentar iemfatitzant les diferències ambles pràctiques comptables méscomunes.

COL·LABORACIÓ TÈCNICA

Sr. ALBERT VALERO Auditor de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Professor associat de la Universitat de Barcelona. Ponent en sessions del Col·legi d’Economistes de Catalunya i Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya en temes relatius a NIC/NIIF, comptabilitat pública, consolidació i USGAAP. Professor responsable dels cursos del CEF al centre de Barcelona de les matèries esmentades des de fa més de 15anys.

ONLIVE LEARNING – CONNECTA’T A LA PRESENCIALITAT

Des de Lidera oferim en tots els nostres seminaris places presencials i places en format onLive Learning.

  • Gràcies a l’adaptació tecnològica de la nostra sala de formació, tots els assistents que es connectin onLive, tindran la possibilitat d’assistir mitjançant zoom a la formació sense perdre els beneficis de la presencialitat.
  • Quines són aquestes millores tecnològiques?
    • Càmera panoràmica rotativa, perquè no perdis cap detall
    • Micròfons i altaveus integrats, perquè ho escoltis tot amb la mateixa claredat que els assistents presencials
    • Televisió des de la qual se’t veurà, perquè puguis interactuar amb el formador i els companys sense cap dificultat.

Per poder participar a la formació en format onLive el vostre ordinador ha de tindre un micròfon i una càmera. Tanmateix, la càmera s’ha de mantenir encesa durant tota la formació (exceptuant els descansos). Si la càmera està apagada durant la formació, Lidera es reserva el dret de finalitzar la seva participació a la formació.

Recomanem verificar prèviament la instal·lació de Zoom o assegurar-se de tenir accés a través de la versió web, així com confirmar que la càmera i el micròfon estiguin funcionant correctament abans d’iniciar la formació.

PROGRAMA

1. Introducció :

A. Introducció a les NIIF.

B. NIIF vs. NIIF-UE vs. NIIF incorporades al PGC Andorrà.

2. NIIF no incorporades al PGC Andorrà :

A. NIIF 16 Arrendaments.

B. NIC 37 Provisions.

C. Altres NIIF (NIC 7, NIC 20).

3. NIIF incorporades parcialment al PGC Andorrà :

A. NIIF 9/NIC 32 Instruments Financers. Presentació d’estats financers.

  • Instruments de patrimoni a Valor Raonable amb canvisa Patrimoni Net.
  • Actius financers a cost.
  • Deteriorament de comptes a cobrar.

B. NIC 37 Provisions.

C. Altres NIIF (NIC 7, NIC 20).

4. Peculiaritats en l’aplicació de les NIIF a Andorrà :

A. NIC 16 Immobilitzat material.

  • Revaloracions.
  • Amortitzacions.

B. NIC 40 Inversions immobiliàries.

  • Valoració a Valor Raonable.
  • Amortitzacions.

C. NIC 38 Actius intangibles.

  • Despeses de primer establiment.
  • Despeses d’investigació i desenvolupament.
  • Fons de Comerç.

D. NIIF 9 Instruments financers.

E. NIC 12 Impost sobre beneficis.

F. Altres NIIF.

5. L’efecte de les diferències en el càlcul de l’impost sobre beneficis (NIC 12).

6. Consolidació:

A. Normativa de consolidació a Andorra.

B. Referència a les NIIF de consolidació icombinacions de negoci.

C. Diferències en consolidació.

7. Casos pràctics.

INFORMACIÓ
Data
Dijous 6 i Divendres 7 de Març
Horari
dijous 6 de 15:00h a 19:00h i divendres 7 de 9:30h a 13:30h
N
Inscripció
480 €
=
Durada
8 hores

Si és interessant, comparteix-ho!

Shares
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.